De Blaauwe Haan te boek gesteld

Toen Abdel Salemi en Twan Briels van projectontwikkelaar SenS mijn twee jaar geleden benaderden met het verzoek de geschiedenis te schrijven van een te bebouwen grondstuk aan de Kattensingel, heb ik even bedenktijd gevraagd. Ik schrijf doorgaans vooral over mensen en instellingen, niet over onroerend goed. Toch heb ik ja gezegd, omdat mij de idee aansprak dat de nieuwe bewoners van de te bouwen appartementen en huizen bij oplevering van hun nieuwe onderkomen via dit boekje het besef krijgen aangereikt dat zij gaan wonen op een bijzondere historische plek aan de rand van de Goudse binnenstad.

Het doen van historisch onderzoek naar een grondstuk kent zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Onroerendgoed-bronnen, zoals pachtregisters, kadastrale kaarten en notariële akten, bevatten een schat aan gegevens, al zijn die wel vaak feitelijk en droog. Mijn hang naar het verhaal kon ik echter toch in dit onderwerp kwijt, omdat ik via enkele bedrijfsarchieven ook zicht kon krijgen in het menselijk handelen op deze plek. Voor de recente geschiedenis kon ik daarnaast ook gebruik maken van de methode van ‘oral history’, mondelinge geschiedenis, al is daarbij wel oplettendheid vereist in verband met de selectiviteit en beperkingen van het menselijk geheugen.

De ordening van de stof diende zich als vanzelf aan, door vier heel verschillende gebruiksfases van dit perceel. Met niet al teveel fantasie kon aan deze periodes zelfs een kleur gekoppeld worden, wat opmaak-technisch ook fraaie mogelijkheden bood. De idee van veelkleurigheid bracht mij er ook toe gebruik te maken van de mogelijkheid historische foto’s in te laten kleuren, zodat het verleden niet lang louter zwart-wit was. Peter Kwanten toonde zich een meester in deze inkleuring.

Het grootste probleem bij dit boekje was balans te houden. Dankzij het uitzonderlijk uitgebreide en recent door Taffy van Doorn van Streekarchief Midden-Holland geïnventariseerde bedrijfsarchief van de NV Kaashandel-Maatschappij “Gouda” zou ik met gemak een dik boek over dit bedrijf alleen kunnen schrijven. Het was fascinerend om te zien hoe de eigenaren Van Eijk erin slechts enkele jaren in slaagden hun bedrijf, dat begon met twee pakhuisjes in de Naaierstraat, uit te bouwen tot een wereldwijd concern. Het is zeker niet te gewaagd om te stellen dat de basis voor de roem van de volvette Goudse Kaas op het terrein van de Blaauwe Haan is gelegd.

Het boekje Blauwehaantekeningen. Een veelkleurige geschiedenis is geschreven voor de bewoners van het complex en komt niet in de handel. Er zijn nog enkele resterende exemplaren, die te koop zijn bij mij voor €12.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.