Beverwijk en Haarlem gaan Gouda voor in Coornhertisme

Beverwijk. Het is niet meteen de plaats waar je aan denkt, wanneer de naam Coornhert valt. Toch is daar, in de door de PKN verlaten Grote Kerk, een vereniging actief die zich onder leiding van de theoloog-filosoof Bert Kisjes inzet voor het bekendheid geven aan en coornhertjenaar de huidige tijd toe vertalen van het gedachtegoed van deze veelzijdige humanist. Niet het nabijgelegen Haarlem dus, waar Coornhert jarenlang woonachtig en werkzaam was, maar de stad onder de rook van de Hoogoven (thans Tata Steel), heeft zich Coornhert toege-eigend. Of Coornhert er ooit zelf geweest is, mag worden betwijfeld, maar zeker is dat zijn geschriften er gretig worden gelezen en besproken. Jaarlijks wordt er, op of rond zijn sterfdag (29 oktober) een Coornhertlezing georganiseerd. Dit jaar voert Michael Zantovsky het woord, de biograaf van de Václav Havel en huidige ambassadeur van Tsjechië in Londen.

beverwijkIn de aanloop naar deze gebeurtenis vonden in de kerk van Beverwijk zes lezingen plaats, die werden gehouden door sprekers die gerekend kunnen worden tot de belangrijkste Coornhertkenners van deze tijd. Na Bert Kisjes, Jaap Gruppelaar, Ilia Veldman, Arie-Jan Gelderblom en Mirjam van Veen, was het op 23 september de beurt aan mij om Coornhert uit te lichten, nu in zijn Goudse context en in samenhang met die andere grote Gouwenaar, Desiderius Erasmus. Later dit jaar zal nog een boekje verschijnen, met daarin gesprekken met al deze inleiders, die ingaan op de betekenis van Coornhert in verleden en heden.

Na Beverwijk is nu ook Haarlem ‘wakker’ geworden om zijn vroegere stadssecretaris bijzondere aandacht te schenken. Dat zal gebeuren in 2018, als de historische vereniging een omvangrijke Coornherttentoonstelling zal inrichten, waarschijnlijk in het gebouw waar hij ooit met enkele vrienden een drukkerij begon. Gouda, de stad die zich Coornhert met het meeste recht mag toe-eigenen, simpelweg omdat daar zijn gedachtegoed de meeste invloed heeft gehad, zal zich ook moeten gaan warm lopen. Deze stad, waar hij uiteindelijk zelf het liefst naar toe wilde om “de goude vrijheijdt” en waar hij in 1590 ook zijn laatste adem uitblies, zal in 2022 zijn vijfhonderdste geboortedag ook groot gaan vieren met een grote tentoonstelling in Museum Gouda. Goed om nu alvast met de voorbereidingen te beginnen en de banden met Beverwijk, Haarlem en andere ‘spelers’, zoals de zeer actieve Coornhertstichting, stevig aan te halen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.