Erasmus ook aanwezig op de TEFAF

De Goudse kunstschilder Ruud Verkerk, bekend van zijn ragfijne stillevens, wees mij op een fraai portret van Desiderius Erasmus, dat hij tegenkwam bij zijn bezoek aan de fameuze kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht. Het portretje dat daar en koop werd aangeboden – en blijkens de rode sticker ook is verkocht – toont grote gelijkenis met het bekende werk van Lucas Cranach, dat momenteel te zien is op de grote Erasmus-tentoonstelling in Museum Gouda. Dat meesterwerkje heeft Gouda in bruikleen van Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam. Dit portret zou deĀ enig bekende beeltenis van Erasmus zijn dat nog bij zijn leven is gemaakt.

Het portret van Erasmus van Lucas Cranach  in museum Gouda

Het portret van Erasmus van Lucas Cranach in museum Gouda

Het portret van Erasmus dat op de TEFAF is verkocht. Toegeschreven aan de werkplaats van Lucas Cranach de oudere

Het portret van Erasmus dat op de TEFAF is verkocht. Toegeschreven aan de werkplaats van Lucas Cranach de oudere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De overeenkomsten tussen beide portretten zijn groot. Zelfs de merkwaardige zwarte vlek op Erasmus’ linkerwang is identiek. Eigenlijk is het enige verschil de toevoeging van het jaartal 1533 op het exemplaar uit Maastricht. Eigenlijk ben ik wel benieuwd waarop de toeschrijving is gebaseerd dat het om het ene (Gouds-Rotterdamse) exemplaar gaat om het origineel en het andere (Maastrichtse) exemplaar om een kopie.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.