Lalla Golda: droom van Nico Habermehl wordt werkelijkheid

Nico Habermehl werkt samen met presentatrice Jane ter Stege en eindregisseur Fer Groeneveld (inmiddels ook overleden) aan een nieuwe uitzending van Verrassend Gouda over de migranten

Nico Habermehl werkt samen met presentatrice Jane ter Steege en eindregisseur Fer Groeneveld (inmiddels ook overleden) aan een nieuwe uitzending van Verrassend Gouda over de migranten

Bijna een jaar na het overlijden van de Goudse stadshistoricus Nico Habermehl wordt een droom van hem alsnog werkelijkheid. Met een bijzondere tentoonstelling in Museum Gouda wordt stilgestaan bij het feit dat het dit jaar precies vijftig jaar geleden is, dat de eerste Marokkaanse gastarbeiders naar deze stad werden gehaald. Nico was van mening dat hun verhalen opgetekend moesten worden en voor het nageslacht bewaard. Hij stelde vast dat er weinig van en over deze ‘gastarbeiders’ op schrift gesteld was en dat er evenim veel materiele herinneringen aan deze periode bewaard waren. In het laatste decennium van zijn leven zette hij zich daarom om deze bewogen migratiegeschiedenis in beeld en geschrift vast te leggen. Hij deed dat als voorzitter van Historische Vereniging die Goude en als secretaris van de stichting Boughaz. Hij schreef er verschillende artikelen over in de Tidinge, het clubblad van die Goude, in boeken, maar ook in diverse afleveringen voor Gouwestad TV.

Nico had al concrete afspraken gemaakt met Gerard de Kleijn, directeur van het Goudse stadsmuseum, om in 2015 met een expositie aandacht aan de Marokkaanse medeburgers te schenken, toen het noodlot toesloeg. Een ongeneeslijke ziekte maakt op 17 oktober 2014 een einde aan zijn leven. Op zijn begrafenis sprak een aantal vrienden met elkaar af het onvoltooide Marokkanenproject toch tot een goed einde te brengen, in de geest van Nico. Er werd gezocht naar enthousiastelingen die bereid waren de schouders eronder te zetten en in relatief korte tijd de tentoonstelling te realiseren. Met een enorme inzet van een aantal mensen werd, onder de inspirerende leiding van migrantenzoon Chahid el Haddouti, een fascinerend proces op gang gezet, dat nu zijn voltooiing nadert. De zalen zijn ingericht, sponsoren kwamen (soms wel wat laat) over de brug, de media hebben het groot opgepakt en er is zelfs een omvangrijk programma met nevenactiviteiten opgetuigd. Nico zou het geweldig gevonden hebben. Jammer dat hij het niet meer kan meemaken.

Gelukkig is zijn stem en zijn zijn verhalen nog volop te horen. Op een oude Philips zwartwit-tv uit de jaren zestig worden doorlopend de documentaires getoond, die Nico heeft gemaakt over de geschiedenis van de Marokkanen in Gouda. Veel zwartwit-beelden uit de jaren zestig en zeventig zijn daarin te zien. De bezoeker kan hier in alle rust van genieten, zittend op een luxe Marokkaaanse sedari (ligbank). Van daaruit zal hij ook moeite hebben zijn ogen af te houden van Lalla Golda, de Gouden Vrouw of Mevrouw Gouda, heldin van de migratie. De Marokkaanse vrouw wordt hier letterlijk op een voetstuk geplaatst, wat figuurlijk ook gedaan wordt in een andere zaal. Daarin tonen maar liefst vier vrouwelijke kunstenaars van Gouds-Marokkaanse afkomst hun werk. Op de keramiekzolder ontmoet Marokkaans berberkeramiek het Gouds plateel, wat leidt tot een spannende confrontatie omdat het aardewerk maar moeilijk uit elkaar is te houden.

AD

Goudsepost

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.