Spannende confrontatie Marokkaans en Gouds keramiek

Je moet maar durven. Marokkaans keramiek naar Gouda halen. Sinds eeuwen is Gouda beroemd om haar Goudse aardewerk, dat zich kan ijveren met het mooiste keramiek in Potjes6de wereld, maar Chahid el Haddouti durft een confrontatie aan. De voorzitter van Stichting Boughaz, die in 1991 als 12-jarige met zijn moeder en zes broers naar deze stad kwam om zich te voegen bij zijn vader die hier vader werkte als ‘gastarbeider’, is volledig in de ban geraakt van het aardewerk toen hij voor het eerst een bezoek bracht aan Museum Gouda. De bovenzaal van het oude Catharina Gasthuis bood hem een feest van herkennning. Het Goudse keramiek voelde voor hem onmiddellijk vertrouwd vanwege de grote overeenkomsten die hij zag met het aardewerk uit zijn geboortestreek, het Rifgebergte in Marokko. Vanaf dat moment was hij vastbesloten de tentoonstelling Lalla Golda te verfraaien met een bijzondere spiegelopstelling van Gouds en Marokkaans aardewerk.

Op dat moment besefte Chahid en zijn medebestuurders nog niet waar zij aan begonnen. Jaren geleden bleek in Gouda al eens geprobeerd te zijn om Marokkaans keramiek naar hier te halen in het kader van wat toen nog gewoon het Pottenbakkersfestival heette. Dat mislukte tragisch. Er arriveerde uiteindelijk geen potje uit de Rif. Nu blijkt opnieuw waarom het plan destijds waarschijnlijk in scherven viel: de aanschaf en het transport van kwetsbaar materiaal als keramiek over een dergelijke afstand is een hachelijke en kostbare onderneming.

Potjes3

Gouds plateel

Gouds plateel

 

 

 

 

 

 

Chahid liet echter zich niet ontmoedigen. Hij toog zelf naar Marokko en bezocht een Potjes5bijzondere aardewerkfabriek in de buurt van El Houceina. Deze fabriek werd gesticht na de grote aardbeving van 2004, en is speciaal bedoeld om werkgelegenheid te scheppen voor vrouwen die weduwe waren geworden. Het keramiek wordt daar op de traditioneel-Riffijnse wijze gefabriceerd. Uit de collectie van deze fabriek heeft Chahid een keur aan gebruiks- en siervoorwerpen weten te bemachtigen en in gereedheid gebracht voor verzending naar Gouda.

Potjes2

Het Marokkaanse keramiek ligt nu veilig in dozen met hooi verpakt te wachten in een pakhuis in de stad Tanger. De volgende stap is overbrenging naar Nederland. Iedereen houdt de vingers gekruist. Nog even en Gouda kan kennis maken met een bijzonder aspect van de Marokkaanse cultur. Wij houden u op de hoogte.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.