Prelude voor UITGELEZEN! in Haagse Museum Meermanno

In het Haagse Museum Meermanno (Prinsessegracht 30) is ter gelegenheid van de grote Leeu-episteltentoonstelling UITGELEZEN! in Museum Gouda – die op 17 februari voor het publiek opengaat – nu al een zaal ingericht met een aantal zeer bijzondere incunabelen, gedrukt door de Goudse boekdrukker Geraert Leeu. Daarbij worden boeken getoond uit zowel zijn Goudse periode (1477-1484) als zijn Antwerpse tijd (1484-1492). De Website van Meermanno meldt het volgende over deze expositie:

Presentatie in de Boekzaal:
Gheraert Leeu, drukker in Gouda en Antwerpen

Presentatie in de boekzaal, 6 januari t/m 17 mei

De Gouwenaar Gheraert Leeu was een van de eerste Nederlandse drukkers, en een van de meest productieve uitgevers van de vijftiende eeuw. Zijn eerste uitgave, een verzameling47135-gerard-leeu teksten uit de bijbel die tijdens de mis gelezen werden, verscheen in 1477. De boekdrukkunst was toen al zo’n twintig jaar oud; in 1454 of 1455 had Johannes Gutenberg in Mainz het eerste Westerse gedrukte boek geproduceerd, een Latijnse bijbel. Vanaf de jaren ’70 van de vijftiende eeuw werd er ook in Nederland gedrukt, en vanaf 1473 kennen we een aantal drukkers bij naam: Ketelaer en Van de Leempt in Utrecht (1473) , Van der Meer en Yemantszoon in Delft en Pafraet in Deventer (beide 1477). En in Gouda dus Gheraert Leeu.

De eerste jaren drukte Leeu alleen in het Nederlands, maar vanaf 1479 richtte hij zich ook op de markt voor Latijnse boeken. Dat neemt niet weg dat Nederlandse boeken een belangrijk aandeel in zijn fonds bleven: van de 223 titels die Leeu van 1477 tot en met 1492 drukte zijn er 129 (58%) in het Latijn en 82 (37%) in het Nederlands – de resterende 12 zijn in het Engels (6), Frans (5) en Duits (1). Leeu had een oog voor typografische vernieuwing: hij was een van de eerste drukkers die titelpagina’s toevoegde aan zijn boeken en gebruikte vanaf 1483 lettertypen die uit Venetië kwamen. In 1484 verhuisde Leeu van Gouda naar Antwerpen. Daar werkte hij tot 1492; hij stierf in december van dat jaar als gevolg van een messteek tijdens een ruzie met zijn lettersnijder.

Van 17 februari t/m 17 juni is in Museum Gouda de tentoonstelling Uitgelezen te zien, over de betekenis van het boek in Gouda. In die tentoonstelling liggen ook drukken van Gheraert Leeu, waaronder enkele uit de collectie van Museum Meermanno.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.