Oude Drukken-bestand net op tijd op orde voor speciaal boekenjaar in Gouda

De eerste maandag na het feest van Driekoningen, 12 januari 2015, is het weer Koppermaandag. Op deze toogdag, die als eeuwen wordt gevierd met een feestmaal en gelegenheidsdrukwerk, brengen de drukkers een eerbetoon aan de uitvinder van de boekdrukkunst en tonen zij hun kunnen. Ook in Gouda is dit al eeuwenlang een traditie. Tegenwoordig is het de Drukkerswerkplaats, gevestigd in de nieuwe stadsbibliotheek in de Chocaladefabriek, die deze traditie in ere houdt.  Met een feestmaal, de presentatie van een Koppermaandagprent, vervaardigd door de Goudse dichter Jan Graafland en kunstenaar Mieke de Haan en een lezing door Just Enschedé, directeur van de Stichting Best Verzorgde Boeken luidt Koppermaandag 2015 een bijzonder jaar in voor het Goudse boek.

folder

Een maand later, op 15 februari 2015, zal in Museum Gouda de tentoonstelling UITGELEZEN! officieel worden geopend. In vier zalen van het voormalige Catharina Gasthuis wordt de bijzondere band van Gouda met het gedrukte woord door vier gastconservatoren zichtbaar gemaakt. Jan Willem Klein belicht de vroege boekdrukkunst in Gouda (Geraert Leeu en Collatiebroeders). De passie van het verzamelen van boeken en de strijd over de inhoud van het boek, onder meer in de Librije is het thema van Paul Abels). Maurice Wery toont het genot van het lezen: een selectie van de allermooiste 19e eeuwse schilderijen, met vooral veel lezende dames. Tot slot wordt de blik vooruit gericht, met de stelling van gastconservator Petra Luijkx, dat ‘de toekomst aan het fraai vormgegeven boek is’. Kunstenaar Lynne Leegte participeert in de tentoonstelling met een boek van alabaster.Parallel aan de Goudse expositie toon Museum Meermanno in Den Haag alle incunabelen van de Goudse boekdrukker Geraert Leeu, die dit belangrijkste boekenmuseum in Nederland in zijn bezit heeft.

Beide exposities over het Goudse boek worden omlijst met activiteiten, zoals lezingen, rondleidingen en educatieve programma’s. Ook verschijnt er de gelegenheidsuitgave ‘Vernieuwing en verrassing – de vroege boekdrukkunst in Gouda’, geschreven door Jan Willem Klein. Historisch tijdschrift de Tidinge, het blad van Historische Vereniging die Goude, heeft in de eerste aflevering van deze jaargang, die media februari verschijnt, bijzondere aandacht voor de expositie, in de vorm van twee artikelen van Jan Willem Klein en Paul Abels. Historisch Platform Gouda organiseert een Goudologie II-leergang over de Goudse boekdrukkunst, die ditmaal voor de gelegenheid gekoppeld  wordt aan de tentoonstelling UITGELEZEN!

Het overzicht van Oude Drukken van bovengenoemde bibliofiel is ter gelegenheid van UITGELEZEN! op orde gebracht. Dat betekent dat de problemen met het bestand Zeventiende Eeuw, waardoor lange tijd een Addendum nodig was, zijn opgelost en er weer een compleet overzicht geboden kan worden, inclusief weggevallen afbeeldingen. Ook zijn alle nieuwe aanwinsten toegevoegd, met bijzonderheden over deze boeken. Een aantal van deze boeken zal te zien zijn op de expositie in Museum Gouda.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.