Goudse Koppermaandaguitgave 2015 als opmaat tot de expositie Uitgelezen!

Geheel in eeuwenoude traditie werd de Koppermaandagvoering 2015 in Gouda op 12 januari aangevangen met een stevige maaltijd en een goed glas bier of wijn. En natuurlijk Kopper1werd deze toogdag van het boekdrukkersgilde opgeluisterd met een fraai nieuwe Koppermaandaguitgave. Met dit op handpersen van Sub Signo Leonis vervaardigd boekje gaf de Goudse Drukkerswerkplaats, gevestigd in de stadsbibliotheek, blijk van het technisch kunnen van haar leden. Onder de titel “Weeklang Koppermaandagboek. Met de stilstand van het jaar beginnen” geven beeldend kunstenares Mieke de Haan en dichter Jan Graafland kopper-impressies voor zeven dagen van de week. Vormgever Peterpaul Kloosterman heeft via een ingenieus vouwsysteem een weekboekje geschapen met een titelpagina en lege bladzijden met louter de dagaanduiding. Opengevouwen komen vervolgens de tekeningen en dichtregels tevoorschijn. Als lettertype zijn de Cancelleresca Bastarda en Romannee van oud-Gouwenaar Jan van Krimpen gekozen. Het handzetwerk is van Hans Saarloos en Ton Spoel, terwijl Marius van den Heuvel het druk- en stanswerk verzorgd heeft. Daarmee is deze Koppermaandaguitgave precies wat het hoort te zijn:
vernieuwend in techniek, vormgeving en inhoud.

De makers geven aan dat zij hun inspiratie ontleend hebben aan Geraert Leeu, de Goudse boekdrukker die als eerste de titelpagina introduceerde. Deze genummerde uitgave, die voor vijf euro verkrijgbaar is bij de Drukkerswerkplaats, presenteren de makers als opmaat voor de expositie UITGELEZEN!, die op 15 februari in Museum Gouda begint.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.