Zoektocht naar Kluitmanbeeld nu ook via AD

De foto van het monumentje dat ooit op het graf van de Goudse onderwijzer Martinus Hendrikus Kluitman sierde heeft de nodige nieuwsgierigheid gewekt in de stad. Het bestaan van het beeld werd bekend dankzij het fraaie jubileumboek van de Alkmaarse uitgeverij van jeugdboeken, Kluitman. Met kapitaal van de Goudse onderwijzer kon zijn zoon Pieter 150 jaar geleden de basis leggen voor dit succesvolle boekenbedrijf. Dankbare leerlingen van Kluitman sr. schonken in 1883 het beeld dat te zien is op de foto. Volgens Koos Massur, die met zijn Stichting Oude Begraafplaats inmiddels een schat aan gegevens over deze dodenakker bijeengebracht heeft op een prachtige website (vorig jaar nog bekroond met de Jan Kompagnie-prijs van het Nationaal Archief), is het veruit de oudste foto van de begraafplaats. In meerdere opzichten is de foto hiermee een belangrijke bron van informatie. De op het oog grote kwetsbaarheid van het monumentje doet vrezen dat daar niets meer van over is. Om toch een poging te wagen om te achterhalen of er nog iemand in Gouda in leven is die zich nog iets herinnert van het beeld en van het lot daarvan, is ook het lokale dagblad  AD-Groene Hart ingeschakeld.

KluitmanKrant

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.