150-jarige uitgeverij Kluitman in Alkmaar heeft Goudse wortels

Met een feestelijk congres in de Koninklijke Bibliotheek werd vandaag stilgestaan bij het

Vitrine in KB met boeken van Pietje Bell, uitgegeven door kluitman

Vitrine in KB met boeken van Pietje Bell, uitgegeven door kluitman

150-jarig bestaan van de Alkmaarse uitgeverij Kluitman, bekend door de uitgave van talrijke succesvolle series jeugdboeken als Dik Trom, Pietje Bell, Swiebertje, de Kameleon en – in latere jaren – Kippenvel. Ter gelegenheid van het congres werd ook een prachtig jubileumboek gepresenteerd, getiteld Het geheim van Kluitman. 150 jaar geschiedenis van een uitgeverij 1864-2014.  De naam Kluitman is vast verbonden met de stad Alkmaar. Minder bekend is dat de basis voor het succes werd gelegd in Gouda. De oprichter van het bedrijf, Pieter Kluitman (1838-1913), werd hier geboren als zoon van de schoolmeester Martinus Hendrik Kluitman. Aanvankelijk leek ook hij voorbestemd voor het onderwijzersvak, maar op 17-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar het boekenbedrijf. Bij de bekende Goudse uitgeverij G.B. van Goor leerde hij de fijne kneepjes van het boekenvak. Wegens de schamele betaling die hij hier ontving, besloot hij uiteindelijk elders zijn geluk te beproeven. Na verdere scholing bij uitgeverijen in Den DSC07060Haag en Nijmegen vestigde hij zich uiteindelijk in Alkmaar om daar een boekhandel te beginnen, die de basis werd voor de later zo succesvolle uitgeverij. Als uitgever van kinderboeken zou hij de grootste concurrent worden van zijn eerste werkgever uit Gouda, G.B. van Goor, die ook bekend was als uitgever van vele jeugdboeken.

Lees over de vader van Pieter, Martinus Hendrik Kluitman, die als hoofd van de Stads-Tusschenschool in de Keizerstraat invloedrijk was in het onderwijs en in de Goudse samenleving, een artikel naar aanleiding van de door hem geschreven Beknopte beschrijving van de stad Gouda. [Onder Publicaties, subtitel Artikelen] http://www.paulabels.nl/2014/05/3084/

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.