Opsporing verzocht: wie ontvreemdde dit boek uit de Goudse Librije?

Op de Catawiki-veiling van 6 november 2013 werd een boek verkocht dat eeuwenlang ac899cd2-41ac-11e3-939b-904589e08402deel heeft uitgemaakt van de Goudse Librije. De herkomst van het boek staat onomstotelijk vast dankzij de bekende rode librijestempel op het titelblad. Daarmee is het de tweede keer binnen enkele jaren dat een zeldzame oude druk uit deze collectie in de handel opduikt, zonder dat het ooit door de Librijemeesters is afgestoten of anderszins door hen uit de collectie gehaald. Te vrezen valt dat het gaat om boeken die bezoekers van de stadsboekerij hebben ontvreemd tijdens een moment van onoplettendheid van de custos (opzichter) of bijvoorbeeld om boeken die, voor restauratie naar een boekbinder zijn gebracht en nimmer zijn geretourneerd. Dat laatste is ook aannemelijk omdat het in beide gevallen ging om werken met een zeer beschadigde boekband.

3e863bfe-420c-11e3-834f-a678968ce415

De slechte conditie van de band had niet direct een negatieve invloed op de prijs van het eind vorig jaar verkochte boek, want het bracht maar liefst 700 euro op. Het ging daarbij om een parallel-editie van het  Griekse en Latijnse werk van Philo Judaeus, Omnia quae extant opera, uitgegeven in 1640 in Parijs door de zogeheten Compagnie de la Grande Navire. De naam van de drukkerij wordt op het titelblad fraai verbeeld met een grote gravure van een zeilschip. Bijzonder aan dit 1275 pagina’s tellende exemplaar is verder dat het naast de Librijestempel een handgeschreven ex-libris bevat van niemand minder dan Etienne Baluze (‘Stiphanus Baluzius Tutelensis’), de beroemde bibliothecaris van de Franse minister Jean-Baptiste Colbert uit de dagen van Lodewijk XIV.

De vraag is nu of ook dit boek teruggebracht zou kunnen worden op de plek waar het hoort: in de Librije. Daartoe moet nagegaan worden hoe het zoekgeraakt is. Dat zal niet eenvoudig zijn. Inmiddels is duidelijk dat het boek in 1874 nog gewoon in de kast van de 84f06fc0-41ac-11e3-820a-ca0d855f8360stadsboekerij stond en dat er nadien geen onderdelen van dit boekenbezit geveild zijn. Nalezing van de notulen van de zogeheten Librijemeesters tot 1934 levert ook geen vermelding van vermissing op. Via het digitale veilinghuis Catawiki blijkt het niet mogelijk de gevens te krijgen van de verkopende of aankopende partij; beiden worden afgeschermd. Via tussenkomst van de veilingmeester heb ik van de verkoper – die kost wat kost anoniem wil blijven – inmiddels wel vernomen dat hij het boek gekocht heeft van een weduwe van een boekdrukker, die het boek als oefenmateriaal gebruikt zou hebben. Dat brengt de al aangestipte mogelijkheid in beeld dat het boek op enig moment ter restauratie aan een boekbinder is aangeboden, maar nimmer is teruggebracht. Wie het boek uiteindelijk gekocht heeft in november 2013 is evenmin onduidelijk. Wellicht wil hij zich melden en is via hem te regelen dat het boek met het schip terugkeert in de haven. De zoektocht gaat verder.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.