TNK viert zilveren jubileum met themanummer over geestelijke liederen

In het roerige jaar 1989 verdwenen niet alleen het IJzeren Gordijn, de Berlijnse Muur en de Chinese hoop op het Plein van de Hemelse Vrede, maar verdwenen ook de traditionele 2014-1scheidslijnen tussen mensen van uiteenlopende confessionele achtergrond, die zich beroepsmatig of uit liefhebberij bezighielden met de kerkgeschiedenis.  Op 22 april van dat jaar werd in de Goudse Sint-Janskerk de landelijke Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis opgericht. Ruim tweehonderd aanwezigen vonden elkaar in een streven om de bestudering van de kerkgeschiedenis in ons land op alle niveau’s te stimuleren en de kennis erover te verspreiden. Nu, 25 jaar later, gaat de VNK op 11 oktober aanstaande terug naar de plek waar het allemaal begon, om terug te kijken wat er in die kwart eeuw bereikt en veranderd is op het vlak van de kerkgeschiedschrijving. Dat wordt gedaan met een inmiddels beproefde formule van een ‘Dag van de Kerkgeschiedenis’, bestaande uit enkele lezingen, rondleidingen en de presentatie van een speciaal voor deze dag samengesteld boek.

Plaats van samenkomst is dit keer niet de grote, maar de kleine Sint-Jan, toebehorend aan de Oud-Katholieke parochie in Gouda. Aan het programma wordt op dit moment nog hard gewerkt door een jubileumcommissie, maar zeker is al wel dat prof.dr. Willem Frijhoff, emeritus hoogleraar van achtereenvolgens de Erasmusuniversiteit van Rotterdam en de Vrije Universiteit van Amsterdam, als hoofdspreker zal optreden. Ook staat vast dat er een nieuwe bundel gepresenteerd zal worden met algemene bijdragen over de kerkgeschiedenis, publicaties van de VNK en gesprekken met personen die bij de oprichting betrokken zijn geweest. De bundel zal ook een aantal bijdragen over de Goudse kerkgeschiedenis bevatten, die duidelijk maken welke nieuwe inzichten er op dit vlak in de afgelopen 25 jaar zijn opgedaan. Zoals altijd wordt bij de organisatie nauw samengewerkt met een lokale organisatie, in dit geval de Historische Vereniging ‘Die Goude’.

Ook dit tijdschrift wil het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op het programma staan dit jaar maar liefst twee themanummers. Omdat de lof wordt gezongen op de VNK is als eerste hiervan toepasselijk het themanummer over het geestelijke lied verschenen. In deze aflevering wordt, geheel in lijn met de brede basis van de vereniging, aandacht besteed aan gereformeerde gezangen in de 16de eeuw, lutherse liedboeken, remonstrants-getinte liederen en een rooms-katholieke gezangenbundel uit Gouda.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.