Lezing over Coornhert en Tournay onder half verbrande balken….

lezingDe door het Boekdrukkerswerkplaats georganiseerde lezing over de twee Goudse dwarsdenkers Coornhert en Tournay (zie hieronder) vond plaats in een sfeervolle ambiance in het oude Weeshuis van Gouda, waar de Goudse bibliotheek nog slechts enkele maanden in is gevestigd. Onder de oude balken van dit monument luisterde het geïnteresseerde publiek, dat vooral bestond uit liefhebbers van het oude boek, naar een verhaal over hoe de twee levenslijnen van de humanistische geleerde uit het Noorden en de libertijnse boekdrukker uit de Zuidelijke Nederlanden elkaar in Gouda kruisten. Het resultaat van hun geestverwantschap was een enorme boekproductie, die het meest zichtbare overblijfsel vormt van de unieke bloeiperiode van de Goudse vrijheid (1572-1618).

Na afloop werden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld op de zolder van het Weeshuisfotobalk de middeleeuwse balken te bekijken die herinneren aan het Margrietenklooster, dat tot 1572 op deze plek stond. In dat jaar brandde het grootste deel van het klooster af. Het karkas werd vervolgens gebruikt als onderdeel van het eind zestiende eeuw gebouwde Weeshuis. De meest tastbare herinnering aan het geuzengeweld in de dagen van de overgang van Gouda naar de zijde van Willem van Oranje vormen de brandsporen op een van de oude balken. Als de gemeente Gouda haar zin krijgt zullen binnenkort alleen vermogende hotelgasten deze historische plek kunnen bezoeken en bekijken, want nog steeds is het streven erop gericht het complex te verkopen om er een vijfsterrenhotel van te maken. Wat een geluk dat we na gisteravond in elk geval de foto’s nog hebben…

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.