Gouda van kaart tot maquette

Sinds enkele jaren ben ik mij aan het verdiepen in de cartografie. Deze hulpwetenschap voor de geschiedschrijving leert ons van alles over de ontwikkelingsgeschiedenis van een 81landschap, een regio of een stad. Uiteraard is mijn focus ook nu weer gericht op de stad Gouda. Inmiddels ben ik er achter dat tussen 1498 en 1900 meer dan zestig stadsplattegronden, profielaangezichten en vogelvluchtperspectieven zijn gemaakt. Een deel daarvan zijn unica, die berusten in archieven, omdat zij gemaakt zijn ter ondersteuning van actuele politieke, bestuurlijke of juridische vraagstukken. Het grootste deel van deze kaarten is echter gemaakt voor de commerciƫle markt, om tegemoet te komen aan de vraag van burgers en bestuurders. Vaak zijn het ware kunstwerken, veelal handgekleurd, die versierd werden met het omnipresente stadswapen, een cartouche met lovende teksten over de schoonheid van de stad en de wijsheid van haar bestuurders en ook met mannelijke of vrouwelijke figuren die de levendigheid van de afbeelding moesten vergroten.

Op verzoek van de Goudse Volksuniversiteit heb ik een college ontwikkeld over deze kaarten. Mijn bedoeling is om aan de hand van de plattegronden op zoek te gaan naar de
bijzondere karaktertrekken van de stad, nog herkenbare of geheel verdwenen plekken en veranderingen in de loop der eeuwen. Het moet een zoektocht worden door en over de stad, waarbij de deelnemers ook zelf nadrukkelijk hun ogen te kost geven. Nadat we zo een avond lang bezig zijn geweest met de verbeelding van de stad op het platte vlak van de kaart, gaan we later in de week naar het Museum Gouda om daar ook de driedimensionale weergave van de stad te bestuderen. De vorig jaar gebouwde maquette, die de stad toont in het jaar 1562, geeft op een andere wijze inkleuring aan de mogelijkheid om een historische stadswandeling door de tijd te maken. Wellicht dat bij deze zoektocht ook voor mij nog nieuwe ontdekkingen gedaan worden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.