Coornhert en Tournay: dwarsdenkers rond de boekdrukpers in Gouda

De bijzondere relatie van de stad Gouda met de boekdrukkunst heeft de afgelopen jaren coor001_p09
veel belangstelling gekregen. Er is een boekdrukkersgilde opgericht, er is een complete drukkerij ingericht die de naam Drukkerswerkplaats draagt en er worden geregeld lezingen over dit thema georganiseerd.  Op donderdag 14 november zal de aandacht gericht worden op de productiefste Goudse boekdrukker uit de zeventiende eeuw, de Zuid-Nederlander Jasper Tournay en zijn bijzondere relatie met de belangrijkste auteur uit zijn fonds, de bekende vrijdenker Dirck Volckertsz Coornhert.

Beiden, drukker en schrijver, vonden uiteindelijk een gastvrij onderkomen in Gouda. Hier konden zij schrijven en op de pers leggen wat zij wilden, zonder dat zij bang behoefden te zijn voorimages-2 censuur door de stedelijke overheid. Althans tot 1618. Daarna was het voorbij met de Goudse vrijheid, door toedoen van prins Maurits van Oranje. Voor deze lezing heb ik de levens en lotgevallen van beide heren naast elkaar gelegd, wat een aantal opvallende overeenkomsten en verschillen te zien geven. Zij kenden een grote mate van geestverwantschap met elkaar, waardoor ze uiteindelijk min of meer tot elkaar veroordeeld waren. De lezing vindt plaats op donderdag 14 november in het oude Weeshuis, waar nu nog de stedelijke bibliotheek van Gouda is gevestigd. Aanvang 19.30 uur. De organisatie is in handen van de Drukkerswerkplaats.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.