Weeshuisactie: op zoek naar een redelijk alternatief

De onthulling in de Krant van Gouda dat in het oude Weeshuiscomplex, waar nu nog Bibliotheek en Streekarchief zijn gevestigd, waarschijnlijk een vijfsterrenhotel zal worden gevestigd met wellicht zelfs een ondergrondse parkeergarage, vormde voor mij de prikkel om mijn reeds eerder uitgedragen bezwaren kracht bij te zetten door middel

Regenten van het Goudse Weeshuis, met voor zich de ontwerptekening voor hun nieuwe gebouw. Te vrezen valt dat binnenkort een nieuwe tekening nodig is om te bepalen waar op de gevel de neonverlichting van een hotel zal worden aangebracht.

Regenten van het Goudse Weeshuis, met voor zich de ontwerptekening voor hun nieuwe gebouw. Te vrezen valt dat binnenkort een nieuwe tekening nodig is om te bepalen waar op de gevel de neonverlichting van een hotel zal worden aangebracht.

van een intensieve campagne in de klassieke en de nieuwe media. Hartje zomer actievoeren is niet eenvoudig, want vele Gouwenaars bevinden zich op dit moment op verre stranden en in vreemde oorden. Toch vond ik dat ik het mij niet kon permitteren om hun terugkeer af te wachten. Ik weet mij gesteund door het Historisch Platform, dat eveneens nog voor het omstreden afstotingsbesluit in het krijt is getreden. Door de vele reacties die ik de afgelopen weken heb gekregen, ben ik ervan overtuigd geraakt dat het protest aanslaat en kans van slagen heeft.

Alle reacties overziend, zijn enkele grote lijnen te ontdekken. Breed gedeeld wordt de zorg voor de toekomst van het Weeshuiscomplex. De teloorgang van het cultureel kwartier door het vertrek van enkele cultuurdragende instellingen uit de navel van het oude Gouda doet velen zeer. Tegelijk is er het besef dat het grotendeels een gelopen race is, omdat de besluitvorming in de raad is afgerond en de verbouw van de Chocoladefabriek al in volle gang is. De actie wordt daarom nogal eens afgedaan als ‘mosterd na de maaltijd’. Duidelijk is dat historie-minnend Gouda (te) laat is wakker geworden en zich nu pas realiseert welk onheil dreigt.

Duidelijk is ook dat tegenstanders, zoals het Historisch Platform, Historische Vereniging die Goude en anderen, lange tijd door wethouder Bergman aan het lijntje zijn gehouden met geruststellende woorden. Het nu uitgelekte plan heeft mensen pas echt wakker geschud en de achterdocht is gegroeid. Er is dan ook veel begrip voor het beroep dat ik heb gedaan op de Wet Openbaar Bestuur, simpelweg omdat men het stadsbestuur niet vertrouwd.

De Goudse politieke partijen, hoewel over de volle breedte benaderd, verkeren grotendeels nog in zomerslaap. Alleen D’66 – via haar wethouder direct verantwoordelijk voor de uitvoering van de afstotingsoperatie – en Gouda Positief hebben tot op heden gereageerd. Eerstgenoemde partij herhaalt de sussende en geruststellende woorden van haar wethouder en legitimeert de operatie met een verwijzing naar de penibele financiĆ«le situatie van de gemeente. Helder is dat dit een gelegenheidsargument is, want het is primair een politieke keuze om voor 1,9 mln. een kantoor op Klein Amerika te verbouwen tot een buurthuisachtige bibliotheek en dit te financieren met de verkoop van historisch erfgoed. Dat deze investering al gedaan is zonder zekerheid te hebben over het vinden van een koper voor het Weeshuis, getuigt niet alleen van onverantwoord boekhouden, maar ook van kortzichtigheid, want de onverkoopbaarheid van de Moriaen had het college (en de meerderheid van de Raad) tot meer realisme moeten aanzetten. Gouda Positief heeft deze risico’s ook benoemd, maar heeft zich daarna mokkend neergelegd bij het besluit, zonder belanghebbende organisaties en omwonenden te mobiliseren.

De laatste rode draad in de reacties betreft het vinden van een alternatief. Het door mij gelanceerde idee van een Historisch Centrum Gouda wordt weliswaar als een aantrekkelijk idee gezien, maar bij het realistisch gehalte worden vraagtekens gezet. Het zou daarvoor niet alleen te laat zijn, maar ook niet de middelen voor de gemeente genereren die het gat van 1,9 mln. kunnen dichten. Toch zijn er verschillende mensen, die het de moeite waard vinden om de mogelijkheden te onderzoeken en bereid zijn mee te werken aan het ontwikkelen van een ondernemingsplan dat daarvoor noodzakelijk is. Na ommekomst van alle vakanties zal duidelijk worden of belangrijke spelers als het Historisch Platform, die Goude, Vrienden van archief & Librije en de VVV bereid zijn om de traditionele Goudse versplintering – die zelfs in de gemeenteraad terug te vinden is – te overwinnen en te komen met een redelijk alternatief. D’66 is gewaarschuwd.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.