…haar eer en lof nimmermeer in ‘t stof verrotten zal…

Ooit, in de zeven­tiende eeuw, zijn er Goudse stads­bestu­ur­ders geweest, die kosten noch moeite hebben ges­paard om voor de arme wee­skinderen van bin­nen en buiten de stad een prachtig Weeshuis te bouwen. Zij gin­gen ervan uit dat zij daarmee eeuwige lof en eer zouden oog­sten. In de tekst onder de gevel­steen werd dit ook onmisken­baar duidelijk gemaakt.

 

“ONS MAGISTRAAT EN WIJSEN RAET MET DE REGENTEN AL HAAR EER EN LOF, NIMMERMEER IN ‘T STOF VERROTTEN ZAL, OPDAT SE WEER VOOR WESEN TEER, ZOO GOUDS ALS VREEMDE KINDEREN HIER IN TER GOUW DIT SCHOON GEBOUW DOEN STICHTEN, ZONDER MINDEREN [=te bezuini­gen!] 1642

Benieuwd wat hun 21ste-eeuwse navol­gers, nog steeds even eergevoelig als toen, eron­der zullen laten beit­e­len als het gebouw is omgekat tot een hotel…

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.