…haar eer en lof nimmermeer in ‘t stof verrotten zal…

Ooit, in de zeventiende eeuw, zijn er Goudse stadsbestuurders geweest, die kosten noch moeite hebben gespaard om voor de arme weeskinderen van binnen en buiten de stad een prachtig Weeshuis te bouwen. Zij gingen ervan uit dat zij daarmee eeuwige lof en eer zouden oogsten. In de tekst onder de gevelsteen werd dit ook onmiskenbaar duidelijk gemaakt.

 

“ONS MAGISTRAAT EN WIJSEN RAET MET DE REGENTEN AL HAAR EER EN LOF, NIMMERMEER IN ‘T STOF VERROTTEN ZAL, OPDAT SE WEER VOOR WESEN TEER, ZOO GOUDS ALS VREEMDE KINDEREN HIER IN TER GOUW DIT SCHOON GEBOUW DOEN STICHTEN, ZONDER MINDEREN [=te bezuinigen!] 1642

Benieuwd wat hun 21ste-eeuwse navolgers, nog steeds even eergevoelig als toen, eronder zullen laten beitelen als het gebouw is omgekat tot een hotel…

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.