Gouda geWOBt en te licht bevonden

Nu zo ongeveer iedereen terug is van vakantie, is de strijd voor een waardige bestemming van het Goudse Weeshuis opnieuw opgelaaid en in een nieuwe fase beland. De termijn imageswaarbinnen de gemeente inzage moest verschaffen in de stukken die waren opgevraagd op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) moesten uiterlijk op 26 augustus aan de aanvrager voorgelegd worden. Dat gebeurde ook op die dag, nadat de gemeente eerst voor verwarring zorgde door telefonisch te waarschuwen dat de kosten, die een aanvrager volgens de Goudse legesverordening dient te betalen, nogal opliepen en voorstel om de stukken daarom in het Huis van de Stad in te zien. Even ontstond de gedachte dat Gouda daarmee de wet overtrad, want de Hoge Raad heeft onlangs nog twee gemeentes op de vingers getikt die bij WOB-verzoeken legeskosten in rekening hadden gebracht. Uiteindelijk bleek het een misverstand en doelde de gemeente op de kopieerkosten.

Samen met de voorzitter van het Historisch Platform Gouda (HPG) trok aanvrager dan ook welgemoed en hoopvol naar de Stroopwafeldoos, in de hoop en verwachting meer inzicht te krijgen in de achterliggende motieven, afspraken en gebruikersvoorwaarden die de gemeente stelt bij de herbestemming of afstoting van beeldbepalende monumenten in de stad. Groot was echter de teleurstelling, toen bleek dat er slechts kleine stapeltjes klaarlagen met documenten die iedere burger ook eenvoudig via de website van de gemeente hadden kunnen inzien. Zo ongeveer alle relevante documenten ontbraken omdat ze als vertrouwelijk zijn bestempeld en daarmee uitgesloten worden van openbaarmaking. De gemeente heeft ons met deze gang van zaken weliswaar zinloze uitgaven aan kopieerkosten bespaard, maar niet bepaald bijgedragen aan wederzijds begrip en oplossingsgerichtheid. Er resteerde niets anders dan in bezwaar te gaan en met nog meer precisie aan te geven wat wij als initiatiefnemers van de actiegroep #Red_het_Goudse_Weeshuis nodig hebben om te bepalen of een alternatief plan voor de bestemming van het Weeshuis (een Historisch Centrum Gouda) enige kans van slagen heeft.

Ondertussen begint de verantwoordelijke wethouder blijkbaar zenuwachtig te worden, want via de lokale media – die ook tijdens de vakantie niet ophielden te berichten over ongerustheid bij de middenstand, hotelbezitters en cultuurminnende Gouwenaars – maakte mw. Daphne Bergman bekend op woensdag 28 augustus misverstanden en ongerustheid weg te zullen nemen. Zij deed dit in een gesprek met lokale journalisten, samen met projectontwikkelaar Jan de Jong uit Reeuwijk, voor zover valt na te gaan een schimmig eenmansbedrijf met 1 werknemer en zonder website, met wie de gemeente een intentieverklaring heeft getekend. Daarmee heeft zij niet alleen het bestaan van zo’n intentieverklaring bevestigd, maar ook de naam van de zakenpartner bekendgemaakt. Beiden lieten, ter geruststelling van de goegemeente, met nadruk weten dat zij de gedachte van een parkeergarage inmiddels alweer hadden laten varen. Een parkeerterrein achter het huidige archief kon echter wel als stallingsplek voor auto’s gebruikt worden Daarmee gaf de wethouder al meer openheid dan zij tot dan toe had willen doen. (wordt vervolgd)

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.