Vijfsterren-hotel met parkeergarage in bibliotheek en archief

UnknownSoms moet je even in je ogen wrijven als je de krant pakt omdat je niet kunt geloven dat het waar is. Heel soms moet je ook even naar de datum kijken, of 1 april niet ongemerkt nadert. Maar dan wordt duidelijk dat het echt waar is wat er staat. Dat overkwam mij ook vanavond, toen ik in de Krant van Gouda las dat er een nieuwe bestemming is gevonden voor het prachtige Weeshuiscomplex, waar nu nog de bibliotheek en het archief in zijn gehuisvest. Waar ooit beklagenswaardige wezen in soberheid en Godvrezendheid werden opgevoed en later eeuwenoude boeken en archiefstukken zorgvuldig werden bewaard en geraadpleegd, kunnen binnenkort steenrijke patsers de nacht doorbrengen en zich te buiten gaan aan exquise maaltijden. En natuurlijk moeten zij hun SUV op de stoep kunnen parkeren. Een parkeergarage is dan ook een must om dit plan tot een succes te maken. Dat archeologische schatten in deze culturele navel van Gouda daarvoor zullen moeten wijken is voor de gemeente niet op voorhand onbespreekbaar.

Voor D’66-wethouder Daphne Bergman is niets te dol om dit plan tot een succes te Unknown-1maken. Deze vertegenwoordiger van een partij die al vaker heeft laten zien lak te hebben aan de diepere waarden des levens en heilige huisje met satanisch genoegen omver pleegt te trappen, geeft niets om eeuwenoude structuren en wil moderniteit. In Nan van Schendel, directrice van de bibliotheek en archivaris Sigfried Janzing, heeft zij bondgenoten gevonden om de Goudse cultuur tot een bruine massa te laten wegvloeien in een voormalige chocoladefabriek. Het trio gaat onverstoorbaar zijn weg en luistert niet naar wat er onder de burgers leeft. Bezwaren van het Historisch Platform en van bezorgde burgers worden begripsvol knikkend aanhoord en vervolgens argeloos naast zich neergelegd.

Ik hoop dat de nu bekend geworden plannen eindelijk iedereen met liefde voor het historische Gouda wakker zal schudden. Omwonenden komen misschien wel in beweging, nu blijkt dat hun nauwe straatjes straks doorkruist worden door patserige auto’s, het restaurant laat meeruiken wat de rijken eten en de neonreclame van het hotel de nachtelijke duisternis rond de Sint-Jan verstoort. En wat te denken van de vrachtwagens die komen bevoorraden. In Huize Groenweg zal de rust dan ook elke ochtend vroeg verstoord worden. De eerste signalen dat dit plan slecht valt zijn er gelukkig al. De eigenaar van het vorig jaar geopende Best Western Hotel, Titus Stoelinga, komt nu het stoom al uit de oren omdat hij door de gemeente onwetend is gelaten en zijn toch al

Opstelling van de Goudsche Librije in de Gasthuiskapel (nu Museum Gouda). Tegenwoordig staan de fraaie boekbanden in ijzeren kasten in het depot van het archief

Opstelling van de Goudsche Librije in de Gasthuiskapel (nu Museum Gouda). Tegenwoordig staan de fraaie boekbanden in ijzeren kasten in het depot van het archief

moeilijk draaiende nering bedreigd ziet. Tot overmaat voor hem – mar misschien tot geluk van historie-minnend Gouda – heeft Van der Valk inmiddels via het AD ook laten weten een hotel in deze stad te willen bouwen. Het is nog niet te laat om dwaze plannen te laten varen. Advies aan de gemeenteraad: laat de bibliotheek maar naar de chocoladefabriek vertrekken, maar laat het streekarchief in het Weeshuis. Dan kan eindelijk ook de meest ondergewaardeerde en onbekende schat van de stad aan den volke in zijn volle pracht getoond worden: de Goudse Librije!

De openbaarmaking van de plannen gebeurt op een merkwaardig moment en op een al even merkwaardige plek. Uitgerekend de krant die bekendstaat als spreekbuis van de gemeente (zie onder), die kritiekloos alles publiceert wat de gemeente haar aandraagt, ‘onthult’  het plan en brengt het als een scoop. De wethouder wil geen commentaar leveren. Misschien denkt de wethouder dat het laten lekken van dit plan in het hartje van deze hete zomer geen kwaad kan. Tegen de tijd dat de meeste Gouwenaars terug zijn van vakantie, is de storm misschien al gaan liggen zou de wethouder kunnen denken. Het is aan kritische burgers om haar ongelijk te bewijzen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Vijfsterren-hotel met parkeergarage in bibliotheek en archief

 1. Jan en Jet van Herwaarden schreef:

  Beste Paul, Via Jet had ik al het een en ander gehoord over de plannen met archief en bibliotheek, maar dat de zaak zo zat, wist ik nog niet (of realiseerde ik me – vanwege de op het eerste gezicht grote onwaarschijnlijkheid – niet. Wij zijn geen Gouwenaren, maar, zoals je weet, wel Goudaminnenden, dus als we wat kunnen betekenen, laat dat weten. Wij scharen ons in ieder geval vierkant achter je protest. Hartelijke groet, Jan en Jet van Herwaarden

 2. J.J.H.Bik schreef:

  Waarde Paul Abels,
  Na de oorlog heeft ons stadsbestuur onze Goudse binnenstad verminkt door enkele grachten te dempen, waardoor er wanverhoudingen ontstonden tussen straatbreedte en gevelhoogte. Hiervan heeft men helaas weinig geleerd, want daarna werd de oude binnenstad op de plaats van de Veemarkt en de Varkensmarkt verknoeid met grote flatgebouwen en vooral veel (thans onnodige) kantoorruimten. Dit alles terwille van de geldelijke opbrengsten. Daarna komt het schandalige plan van de opoffering van het Raoul Wallenbergplantsoen met de tweede verplaatsing van het Joodse Poortje. Weer later brengt het megalomane plan van het Vredebest de gemoederen in opschudding. Gelukkig waren het luchtkastelen. Nu de landelijke bezuiniging zelfs de cultuur niet spaart, worden ook in Gouda onze oude gebouwen één voor één in de verkoop gedaan. Een groot hotel in het Weeshuis met parkeergarage in de Klaas de Vriesschool spant nu wel de kroon en het concept wordt heel slim in de vakantietijd gedaan. Over de bereikbaarheid is nauwelijks of niet nagedacht en natuurlijk dempen wij dan ook nog even de Patersteeg. Deze historische doorgang geldt als mooiste steeg van Nederland. Een schitterende fata morgana, maar deze zal spoedig in de lucht oplossen. Waarom gebruiken we de school niet, waarvoor hij destijds gebouwd is en laten het Archief rustig verder werken in deze prachtige gebouwen? De crisis leidt tot snelle ad hoc beslissingen die straks door ons nageslacht worden betreurd. De wethouder verdient daarom een motie van treurnis en ik ondersteun van harte uw protest. Met vriendelijke groet, Han Bik

 3. Barbara Brender à Brandis schreef:

  Welk een schok toen ik eindelijk vernam wat er met het oude Weeshuiscomplex zou gaan gebeuren…
  Al zon half jaartje vrezen met grote vreze: zou het gebouw zijn publieke bestemming behouden????
  Ken het gebouw als werkende van binnen uit; ken dus ook het geschipper met de ruimte, maar nooit is er zo rucksichtloos verhuisd met achter laten, uit handen geven van….
  Nee de voormalige directie had dit beslist anders aangepakt.

  Maar,-en het zeker voor het merendeel met voorgaande schrijvers eens,- zo vraag ik mij af: kunnen wij het tij nog keren? En hoe….

  I.p.v ook een artikel; ingezonden stuk na lezing en als vervolg op pennestreken van mevr. Ineke Verkaik leek het mij nu eerst noodzaak om diegenen die betrokken zijn hetzij als omwonenden, het zij vanuit de Historische, Culturele Verenigingen,- hoek, de handen ineen te slaan en ten strijde te trekken.Ons te bezinnen op te ondernemen stappen.
  Een actie met als kernleuze: BEHOUD OF HANDEN AF VAN ONS CULTURELE ERFGOED!!!

  Met bijv. inspraaktijd aanvragen in de Gemeenteraad; handtekeningen van omwonenden en anderszins betrokkenen.

  Nb Er wordt tegenwoordig nogal eens gesteld:
  Er is gee geld we moeten wel anders komt er nog meer ten laste van de burgers en dat zou voor de armsten onder ons een regelrechte ramp zijn. Echter er zijn compromissen denkbaar…

  Alleen naast het fraai opgeknapte Raoul |Wallenbergplantsoen; het ook terecht en inspraak van burgers behouden plek van het poortje vd Joodse begraafplaats; de fraaie Jeruzalemkapel kunt u zich daar een hotel van de hotel van Van der Valk keten naast voorstellen annex parkeergarage voor de gasten?!!

  Ik hoor graag van u,
  Met vriendelijke groet Barbara Brender à Brandis
  Binnenstadbewoonster