Schipperswachtlokaal: spetterend middelpunt van Waterstad Gouda

DSC06106Een van de mooiste stadsgezichten in Gouda is te vinden op het kruispunt van Hollandse IJssel en Gouwe, bij de Mallegatssluis. Vanaf dit punt zijn de oude schepen van het Binnenhavenmuseum te zien, tegen het decor van pakhuizen en fabriekjes, met daarboven de frêle Barabaratoren, de reusachtige Gouwekerk en korenmolen de Rode Leeuw. Als de blik naar links gewend wordt, moet menigeen even slikken, aangezien daar het silhouet van een vervuilend ogend fabriekscomplex te zien is. Toch hoort ook deze fabriek nadrukkelijk bij Gouda, als directe opvolger van wat ooit de Stearine Kaarsenfabriek was. Vooral in de zomer is er volop bedrijvigheid in deze hoek van Gouda, niet in de laatste plaats door de vele plezierjachten die geschud worden in sluis. Ooit passeerden hier duizenden schepen DSC06105per jaar, in de tijd dat alle Hollandse scheepvaart “binnen dunen” van noord naar zuid en omgekeerd via Gouda ging. Oorspronkelijk gingen de schepen bij het tolhuis de Haven binnen, maar in 1574 moest door de groter wordende schepen een route buitenom worden gegraven, waarvoor de Mallegatssluis werd aangelegd. Om het wachten van de schippers voor de sluis wat aangenamer te maken, werd naast de sluis een wachtlokaal gebouwd, waar het geestrijk vocht rijkelijk vloeide.

Het Schipperswachtlokaal – ook wel bekend als ’t IJsselhuys” – is een aantal jaren geleden in oude luister hersteld. De exploitatie ervan bleek echter niet eenvoudig. De eigenaar – Stichting het UnknownBinnenhavenmuseum – wil nadrukkelijk de oorspronkelijke sfeer van schippershuis bewaren en stelt daarom specifieke eisen aan de pachter/uitbater. In Dick Winkelman – bij bewoners van de wijk Bloemendaal vroeger beter bekend als eigenaar van Cafetaria “Dick in orde” – is nu een nieuwe kapitein gevonden die gelooft in de mogelijkheid om het wachtlokaal op deze historische plek te ontwikkelen tot een spetterend middelpunt van waterminnend Gouda. Hij zoekt daarvoor nadrukkelijk aansluiting bij de vele clubs en verenigingen die Gouda als waterstad willen promoten, zoals het genoemde Binnenhavenmuseum, het Watergilde, het Gidsengilde, Gouda Waterstad, Historische Vereniging ‘die Goude’, chanti-koor West-ZuidWest en het Historisch Platform. In het weekeinde van 31 mei tot 1 juni zal het vernieuwde Schipperswachtlokaal met tal van activiteiten en feestelijkheden geopend worden. Iedereen die voorstander is van de verlevendiging van het Veerstal- en Havenkwartier kan alleen maar blij zijn met dit initiatief. Zegt het voort.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.