Goudse burgemeester luidt de klok voor het schipperswachtlokaal bij de Mallegatssluis

Met behulp van de grote scheepsklok aan het Schipperswachtlokaal bij de Mallegatssluis DSC06129heeft de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker op vrijdagavond 31 mei de heringebruikname van dit 101 jaar oude gebouwtje feestelijk ingeluid. De lokaliteit gaat dienst doen als museumcafe van het uit tal van historische boten bestaande Binnenhavenmuseum. De nieuwe uitbater, Dick Winkelman, streeft ernaar het wachtlokaal tot een ontmoetingsplek te maken van scheepvaartfanatici, historisch ge├»nteresseerden en toeristen. Voor de opening trok hij alles uit de kast om in het weekeinde van 31 mei tot 1 juni zoveel mogelijk belangstellenden naar het havenfront te trekken en te laten genieten van zijn – bij voorkeur fair trade- producten.

Hoofdpersonen bij de heropening van het schipperswachtlokaal: op de achtergrond uitbater Dick Winkelman, in het midden burgemeester Schoenmaker met Paul Abels. Op de voorgrond Dirck Crabeth en de moeder van Erasmus, die op geheel eigen wijze het feest luister bijzetten met hun aanwezigheid.

Hoofdpersonen bij de heropening van het schipperswachtlokaal: op de achtergrond uitbater Dick Winkelman, in het midden burgemeester Schoenmaker met Paul Abels. Op de voorgrond Dirck Crabeth en de moeder van Erasmus, die op geheel eigen wijze het feest luister bijzetten met hun aanwezigheid.

De openingshandeling van de Goudse burgemeester werd voorafgegaan door een korte historische introductie, verzorgd door schrijver dezes, waarin een stevig pleidooi verpakt

(Foto's: Christa Abels)

(Foto’s: Christa Abels)

zat om het havenfront weer te laten opbloeien, een halve nadat Gouda de Hollandse IJssel – haar levensader – min of meer de rug toekeerde. Zoals een zware crisis – oorlog en economische teruggang als gevolg van de opstand tegen Spanje – ooit werd aangegrepen om de krappe vaarroute door de binnenstad van Gouda met behulp van de Mallegatssluis te verleggen naar de Turfsingel, zo zou in de huidige crisis een impuls gegeven moeten worden aan het revitaliseren van het Goudse havenfront. Gouda heeft toeristisch goud in handen, als het zou durven investeren in dit historisch unieke stukje Gouda. Ondernemer Dick Winkelman heeft het lef hiervoor in elk geval getoond en verdient dan ook alle steun.

Het bijzondere karakter van het Goudse havengebied werd daarna op fraaie wijze bezongen in een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied, dat gecomponeerd en ten gehore werd gebracht door de Goudse zangeres Desiree Coumans.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.