Twee Goudologen op één kussen…..

Sinds acht jaar kent Gouda de cursus Goudologie, georganiseerd door het Historisch Platform. Naar voorbeeld van Den Bosch (‘Bosschlogie’) krijgen de deelnemers daarbij op twaalf zaterdagochtenden een introductie in duizend jaar stadsgeschiedenis. Daarbij komen alle mogelijke aspecten aan de orde in lessen, verzorgd door kenners van de Goudse geschiedenis, die naam gemaakt hebben met publicaties en lezingen. De lessen worden op diverse historische locaties in de stad gegeven, zoals in het oude Weeshuis, het streekarchief, de Sint-Janskerk, de Jeruzalemkapel en in de Oud-Katholieke Kerk. Tot eind vorig jaar was ook het middeleeuwse stadhuis een belangrijke pleisterplaats voor de cursisten, maar dit monument is inmiddels door de gemeente verhuurd aan een particulier. Voordat de deelnemers zich gediplomeerd Goudoloog mogen noemen, dienen zij tijdens de twaalfde bijeenkomst zelfs nog een heus examen af te leggen.

Na al die jaren alleen de les over de religieuze geschiedenis van Gouda te hebben verzorgd, vond ik het de hoogste tijd om zelf ook het diploma te behalen – of liever – eens DSC06025te horen wat de andere docenten zoal vertelden over de geschiedenis van deze stad. Mijn Alles vond dat zij hier zeker niet bij achter kon blijven en meldde zich ook aan als deelnemer. Zo werden de weekeinden van de afgelopen drie – koude – maanden in huize Abels grotendeels beheerst door deelname aan de cursus, gesprekken over de lesstof en een allengs groeiende spanning over het examen.  Ik had mij voorgenomen het hele traject te doorlopen en daar hoort nu eenmaal ook de eindtoets bij. Mijn reputatie als historicus stond daardoor natuurlijk wel enigszins op het spel, want het zou mij toch niet gebeuren dat ik lager zou scoren dan andere cursisten, laat staan dan mijn Alles. Omgekeerd wilde zij ook weer niet onder doen voor mij, dus vandaag was de spanning te snijden toen wij de ogen openden met het besef dat het D-Day was. Voor de zekerheid werden nog even wat jaartallen geoefend, waarbij wij ons keer op keer troostten met de gedachte dat er nog nooit iemand was gezakt. Maar toch…. De score kon reputaties breken, Alles onder druk zetten of jarenlang voldoende stof bieden voor sinterklaassurprises.

Een grote opluchting maakte zich meester van de 27 verzamelde aspirant-Goudologen, toen de laatste vraag was gesteld. Toen werd ook duidelijk dat liefde voor de Goudse geschiedenissen de groep in twaalf zaterdagen steeds dichter bij elkaar had gebracht. Zelfs nu vrijwel geen historische gebeurtenis in de stad meer onbesproken was gebleven, overheerste de spijt dat de cursus ten einde was. Gelukkig zijn er echter ook nog verdiepingscursussen, Goudologie II. Die zijn echter alleen toegankelijk voor gediplomeerde Goudologen, waarvan er vanaf vandaag twee in één huis wonen. Het aantal fouten dat zij maakten in hun examen? Dat blijft een goed bewaard bedgeheim.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.