Gouds Boek&Drukkers Gilde eert Gheraert Leeu

Aan de vooravond van Pinksteren (24 mei) 1477 drukte de wereldberoemde Goudse drukker Gheraert Leeu zijn eerste boek aan de Markt in Gouda. Het Gouds Boek&Drukkers Gilde wil dit moment memoreren door op 24 mei 2012 van start te gaan met een eerste openbare activiteit: een bijeenkomst in de Jeruzalemkapel, alsmede een kleine binnenstadwandeling. De binnenstadwandeling voert onder meer langs Museum Gouda, die een speciale vitrinewijdt aan Gheraert Leeu en zijn gedrukte incunabelen, via de Optiek aan de Markt (waar Leeu’s drukkerij vroeger stond) naar boekhandel Verkaaik, die een speciale boekdrukkunst etalage zal inrichten. De middag begint om 15.00 uur in de Jeruzalemkapel, Spieringstraat, Gouda. Liefhebbers van de Goudse boekdrukkunst zijn van harte welkom. De entree is gratis.

Gouda is een van de eerste steden in de Noordelijke Nederlanden, waar men begon met het drukken van boeken. Het Gouds Boek&Drukkers Gilde wil de grote cultuurhistorische rol die de Goudse drukkers, alsmede de schrijvers en dichters van de door hen gedrukte boeken (Erasmus, Coornhert, Leo Vroman etc.) in Holland en de rest van de wereld hebben gespeeld, laten herleven.

Op 24 mei 1477 drukte de belangrijkste drukker uit die tijd, Gheraert Leeu, zijn eerste boek in Gouda. De verspreiding van kennis was niet langer voorbehouden aan monniken die eeuwenlang handgeschreven manuscripten t.b.v. een kleine elite hadden verspreid. Het drukkershek was van de dam en vele grote en kleine Goudse boekdrukkers zouden volgen. En: de vraag van deze tijd, gaat het e-book de drukkerskunst definitief naar de achtergrond verwijzen?

Het hart van het Gilde wordt gevormd door een aantal actieve vrijwiligers (rondom de oprichters Cees Vermeulen, Pim Bolsterlee en Hans Walthie). Hieromheen heeft zich inmiddels al een netwerk aan medeliefhebbers, instellingen en sympathisanten gevormd. Goudanet (dé toegangspoort tot cultuurhistorisch Gouda) vervult een spilfunctie in de activiteiten van het Gilde en dient als informatiebron. Daarnaast worden andere (digitale) media als ook fysieke activiteiten (bijvoorbeeld museum-exposities, stadswandelingen, stamtafelbijeenkomsten, lezingen, etc.) ingezet.

Meer weten over Goudse drukkers en -boeken? Raadpleeg het Goudanetdossier Gouda Boekenstad

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.