Jezus als tuinman ontmoet Maria Magdalena

Tuinman2De oud-katholieke parochie van Joannes Baptist in Gouda heeft in haar bezit een prachtig geborduurde koorkap, die eind 15de eeuw gemaakt werd en oorspronkelijk deel uitmaakte van de collectie liturgische gewaden van de voor-reformatorische Sint-Janskerk in deze stad. Op de koorkap is een scène afgebeeld waarin Jezus, verkleed als een tuinman, Maria Magdalena ontmoet (zie bericht hieronder over de cursus Goudologie). Bij een bezoek aan het stadsmuseum van Edam (om de tentoonstelling over de Edamse librije te bewonderen) ontdekte ik dat ook uit de liturgische gewadencollectie van de voor-reformatorische St.-Nicolaasparochie in deze Noord-Hollandse stad een gewaad bewaard is gebleven met dezelfde thematiek. Op een kazuifel uit de periode 1500-1525 is ook een tuinierende Jezus geborduurd, die Maria Magdalena in zijn hof ontmoet. De gelijkenis tussen beide taferelen is opvallend. Wellicht was het dus een ‘modetrend’ aan het begin van de 15de eeuw. Een ander exemplaar trof ik aan in het Zeeuwsch Museum in Middelburg (foto hierboven). Daarboven een schilderij met dezelfde thematiek, maar nu met Hollandse tulpen in de tuin. Het schilderij maakte deel uit van een expositie over bijbelse verhalen in de kunst, in het Utrechtse museum Catherijneconvent in het voorjaar van 2014. Misschien weet iemand of dezelfde thematiek ook voorkomt op schilderijen uit die tijd? Zuster Theresia Saers, die onderzoek doet naar de devotie rond Maria Magdalena, stuurde mij twee fraaie schilderijen met hetzelfde thema.

De afbeeldingen zijn een verwijzing naar Joh. 20: 14-18. Een andere lezer van deze site wees mij op een tegeltje met dezelfde scène.

 

 

 

tuinman1

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de tentoonstelling van de 16de-eeuwse schilder Jacob van Oostzaanen in het Amsterdams Historisch Museum (voorjaar 2014) bleek dat de thematiek van Maria Magdalena die Jezus als tuinman ontmoet ook voor te komen op een schilderij van zijn hand over de opstanding.

Oostzanen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.