Standbeeld Coornhert op de Goudse Markt

Aan het eind van zijn lezing van 28 april 2010 voor het Erasmus Genootschap over de betekenis van Desiderius Erasmus en Dirck Volkertszoon Coornhert voor het politieke en geestelijke klimaat in Gouda, onthulde Paul Abels het ontwerp voor een nieuw standbeeld op de Markt van Gouda, pal tegenover de trappen van het middeleeuwse stadhuis (zie foto; ontwerp Stijn Dekker). Abels is van mening dat niet Erasmus, maar Coornhert deze eer toekomt wegens zijn niet aflatende strijd voor de vrijheid van geweten (Vrijheid van Consciëntie). Het waren met name dankzij de ideeën van deze humanist, die aan de basis lagen van de ontwikkeling van Gouda tot kraamkamer van de vrijzinnigheid in de Nederlanden in de jaren 1520-1618. De aanwezige leden van het Erasmus Genootschap konden de plaagstoot met het standbeeld wel waarderen, al blijven zij de illusie koesteren dat zij de grote Erasmus ooit nog eens figuurlijk van zijn Rotterdamse sokkel kunnen trekken om hem naar Gouda te ontvoeren.

De lezing van Abels, getiteld Erasmus en Coornhert als kraamvaders van de Goudse vrijzinnigheid is op deze site te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Persoonlijk. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.