REFO500: GROOTSCHALIGE HERDENKING REFORMATIE

luther_stellingenHet Instituut voor Reformatieonderzoek (IR) van de Theologische Universiteit in Apeldoorn heeft het initiatief genomen om in Nederland en Belgiƫ breed aandacht te besteden aan 500 jaar Reformatie. In 2017 is het naemlijk 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel te Wittenberg sloeg, een actie die beschouwd kan worden als het begin van een nieuwe Europa en die het startschot vormde van wat bekend werd als: de Reformatie. Na deze gebeurtenis volgden de ontwikkelingen elkaar snel op, waardoor grote veranderingen plaatsvonden op het gebied van kerk, religie, politiek, cultuur, wetenschap en maatschappij. Luthers nieuwe theologie betekende de overgang van de Middeleeuwen naar een nieuw tijdperk in de Westerse wereld.

De Reformatie is niet slechts een historisch gebeuren, want de gevolgen zijn vandaag duidelijk en zelfs wereldwijd zichtbaar op vele terreinen. Daarbij is de Reformatie als beweging van vernieuwing ook van groot belang voor de hervormingen en veranderingen die sinds Luthers optreden in de Rooms-Katholieke Kerk plaatsvonden.

Vanwege dit grote belang en de relevantie voor vandaag wordt in het jaar 2017 en in de jaren daaraan voorafgaand wereldwijd aandacht gegeven aan de Reformatie. Zo zal dat zeker ook in Nederland en Belgiƫ gebeuren, als landen die zo ingrijpend door de Reformatie veranderd en gevormd zijn en voor wie deze beweging nog steeds zo bepalend is. In dit initiatief is het IR mede gestimuleerd door de enorme belangstelling voor en de vele positieve reacties op het Calvijnjaar 2009. Dit initiatief werd in de beginfase gesteund door een aantal deskundigen van verschillende disciplines, die als kerngroep overlegd hebben over het plan. Vanwege de grote belangstelling voor het project is later besloten om dit onder te brengen in een stichting met de naam Refo500. In de aanloop naar 2017 wil deze stichting nationaal en internationaal breed aandacht geven aan de 500e geboortedag van de Reformatie en de relevantie daarvan, waarbij de focus onder andere historisch, theologisch, religieus, politiek, sociaal en cultureel zal zijn. Zo wordt er inmiddels een tentoonstelling voorbereid ter herdenking van de Heidelbergse Catechismus in 2013.

Inmiddels zijn de eerste leden voor een Raad van Advies aangezorgd, die nog verder uitgebreid zal worden. Toegezegd hebben inmiddels:

Dr. Jan R. Luth, universitair docent Liturgiewetenschap aan de RU Groningen.

Dr. Jan Smelik, hymnoloog.

Dr. Guido Marnef, hoogleraar geschiedenis nieuwe tijd aan de Universiteit van Antwerpen.

Prof. dr. Wim Janse, decaan faculteit theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prof.dr. Marit Monteiro, kerkhistorica

Dr. Paul H.A.M. Abels, historicus.

Dr. Renger de Bruin, stadshistoricus

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.